Rss

Áttörést jelenthet a mamutbébi

Egy az oroszországi jégben megőrződött mamutbébi felfedezése lehetőséget adhat a kutatóknak, hogy megrajzolják a jégkorszak óta kihalt faj genetikai térképét. „Ez egy bűbájos kis mamutbébi, és tökéletes állapotban találtunk rá” – mondta Alexej Tyihonov, az Orosz Tudományos Akadémia Zoológiai Intézetének igazgatóhelyettese.

A hathónapos korában elpusztult nőstény mamutot Ljubának nevezték el Jurij Hudij felesége után. Hudij volt az a rénszarvasvadász, aki az orosz sarkvidéken található Jamalo-Nyenyec régióban rátalált az állat testére. Ljuba 40 000 évet töltött fagyott állapotban a föld alatt, mondta Tyihonov.

Amikor meglátta a hóból kikandikáló testrészeket, a vadász először azt gondolta, hogy egy halott rénszarvast talált. Miután rádöbbent, hogy mamuttal van dolga, hívta a tudósokat, akik elszállították a tetemet a régió központjába, Szalehardba, ahol most is mélyhűtött állapotban őrzik. Az 50 kilós, 85 centiméter magas és ormányától a farkáig 130 centiméter hosszú mamut körülbelül akkora, mint egy nagytestű kutya.

Tyihonov szerint a mamut testének kitűnő állapota – bundája nagyrészt odalett, de ettől eltekintve olyan, mintha nemrég pusztult volna el – azt jelenti, hogy a tudósok potenciális kincsesbányára bukkantak. „A bőr ilyen állapotban megvédi a belső szerveket a modern mikrobáktól és mikroorganizmusoktól. A később elvégzendő genetikai, molekuláris és mikrobiológia vizsgálatok szempontjából ez egy különleges példány.”

Tyihonov mindazonáltal elvetette az ötletet, hogy a mamutot esetleg klónozhatnák, és egy élő mamut létrehozására használhatnák fel. A klónozás csak akkor lenne lehetséges, ha érintetlen sejteket találnának, a fagyás azonban nyilvánvalóan a sejtek megsemmisülését eredményezte.

Previous Post

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.